• Вече 23 години работи църковна трапезария към храм Иван Рилски в Търговище
 • A+ A-
 • Вече 23 години в Търговище работи църковна трапезария към храм "Иван Рилски". Всеки ден тя осигурява храна за близо 70 бедни и немощни търговищенци, а дейността й е възможна благодарение на дарители, каза за БТА председателят на църковното настоятелство при храма ставрофорен иконом Славчо Проданов.

  През март 1996 г. по идея на църковния настоятел Пламен Ангелов към църквата е открита благотворителната трапезария. Първоначално тук се хранят 12 души. Това благородно дело веднага бива подето и от основните спомоществовател и до днес братята Григор и Иван Иванови. По-късно основните дарители увеличават помощта си, присъединяват сес еднократни вноски или с постоянни суми други бизнесмени от града.

  Постоянен дарител е и партийният лидер Хамди Илязов, който всеки месец предоставя риба, а за Великденските празници раздава в козунаци и агнешко месо.Появяват се и безброй анонимни дарители, за да се стигне до днес - когато 70 души в нужда получават супа и основно ястие всекидневно, обясни отец Проданов.

  "Нашата трапезария е една от малкото в страната, да не кажа единствената, която просъществува толкова време, без ден прекъсване, и която се издържа единствено и само от дарители", казва Проданов. По думите му човеколюбието е най-възвишената християнска добродетел.

  Оня, който дава помощ и милостиня, който полага грижи и закрила на страдащи и немощни, доказва, че в него живее вярваща, благородна душа. Затова сърдечно благодари за щедростта на дарителите.

  "Тези хора знаят, че милосърдието не действа само в часовете на молитви в храма, а във всички ъгли на живота. Те знаят, че милосърдието трябва да се проявява навреме и без отлагане", категоричен е ставрофорен иконом Славчо Проданов. /Информацията е на БТА

 • Facebook коментари