• Една от най-големите пещи за стъкло в света правят в Търговище
  • A+ A-
  • Една от трите най-големи пещи за стъкло в света изграждат Шишеджам в търговищкия си завод. Това видяха на място днес областният управител Митко Стайков и заместникът му Панайот Димитров. Те посетиха заводите на Тракия Глас и разгледаха отблизо площадката, където се гради съоръжението. То ще коства на инвеститорите близо 90 млн. лв.

    Представителите на държавата в областта се запознаха с етапите по изграждането и внедряването на новата инсталация. Представители на завода обясниха, че нова пещ се строи за първи път от 2006 г.

    Работниците вече съборили старата пещ и са започнали работа по новата инсталация. Капацитетът ? е 725 тона стопено стъкло за 24 часа. Освен това е въведена и нова инсталация за охлаждане с нулеви загуби на вода. Тя ще поддържа изправността на новата пещ, чиято температура вътре достига средно 1 600 градуса. Очакванията са пещта да заработи до края на март.

    В заводите на „Тракия глас България” има 4 пещи. Средната продължителност на живот на едно такова съоръжение е средно 12 – 14 години.

  • Facebook коментари