• Задържаха още един замесен в схеми за телефонни измами
 • A+ A-
 • Участник в схема за телефонни измами задържаха служители на РУ-Попово в резултат на предприети незабавни оперативно-издирвателни и процесуално следствени действия няколко часа след получаване на сигнал за осъществена такава измама. На 8.01.2019 г. в управлението е бил получен сигнал,че 86-годишна самотноживееща жена в гр. Попово е била въведена в заблуждение чрез обаждане на стационарния й телефон и под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, провеждащи операция за задържане извършители на телефонни измами, от владението й е била отнета сумата от 985 лв.

  Обадилият й се по телефона непознат мъж се представил за полицейски служител, който й обяснил, че вероятно ще получи обаждане от извършители на измами, и я посъветвал стриктно да изпълни исканията им, като по този начин ще помогне на полицията за тяхното задържане. Жената действително получила обаждане с  настоятелно искане да предаде парите, с които разполага, защото в противен случай последствията за нея щели да бъдат тежки. Тя събрала парите, с които разполагала, и ги оставила в найлонова торбичка пред входната врата на къщата си. После бързо се прибрала, спазвайки и друго указание, дадено й по телефона от мнимия полицейски служител – да не стои в близост до прозорците на дома си, защото в хода на операцията може да има престрелка и това да бъде опасно за нея.

  След предприети незабавни действия за установяване на човека, взел останалите от възрастната жена пари, в които били включени няколко екипа служители на РУ-Попово, на автогарата в гр. Попово е бил задържан 50-годишен мъж от с. Априлово, община Попово.

  За съшия е установено, че е бил „нает“ предишния ден след публикуване на обява в Интернет, че си търси работа. Мъж, представил се за лекар, го „наел“ да събира и доставя по предназначение документи от негови „пациенти“. Участието в гореспоменатата измама на практика било стартът на 50-годишния в тази му „дейност“. След като прибрал оставените от възрастната жена пари, съгласно указанията, които получил от „работодателя си“, той заминал да ги занесе в град в друга област, като си приспаднал 350 лв. от тях за свършената от него работа. На връщане бил задържан на Автогара Попово. Намерените у него пари ще бъдат върнати на потърпевшата.

  По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал.1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово. 50-годишният мъж е задържан в управлението на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР. Предстои днес да му бъде повдигнато обвинение. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.

  Преди по-малко от месец - на 18.12.2019 г. криминалисти от РУ-Попово установиха и задържаха друг мъж(,участвал като куриер при реализиране на телефонни измами на други две възрастни жени в гр. Попово, на обща стойност близо 4 хил. лв., в гр. Попово.

 • Facebook коментари