• Деца от Търговище с награди от Национален конкурс
 • A+ A-
 • Две деца от Търговище са сред наградените в заключителния етап на националния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. На специална церемония вчера в Националния дворец на децата в София бяха отличени победителите в отделните категории.

  Представителите на Търговище са в група „Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение“:  Това са: Мергюле Мустафова, възпитаничка на ЦСОП/Център за специална образователна подкрепа/-Търговище,чиято рисунка е класирана на трето място в тази категория в първа възрастова група; и Хакан Хикметов, възпитаник на Специалното училище за ученици с увреден слух-Търговище, класиран на второ място в категорията във втора възрастова група.

  Поради здравословен проблем Мергюле Мустафова не успя да присъства на церемонията в София. Наградата от заключителния етап на конкурса ще й бъде връчена допълнително при първа възможност.

  Проявата се провежда с подкрепата на Секретариата на Откритото частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. Организатори са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. За пореден път  тя е посветена на Международния ден на доброволеца – 5 декември.

  Заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, директорът на ГД ”Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов и Таня Досева, директор на Националния дворец на децата, поздравиха и наградиха победителите в заключителния етап на международния конкурс. За първа година в международния раздел на конкурса за детска рисунка участваха ученици от Гърция и Азърбейджан. До сега в проявата със свои творби са се включвали и деца от Сърбия, Пакистан, Малайзия, Филипини, Индонезия, Китай, Иран, Ирак и Индия.

  На тържествената церемония младите художници получиха плакети, грамоти и предметни награди, осигурени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Тази година до заключителния етап бяха допуснати близо 500 творби, а в международния раздел се включиха ученици от Гърция и Азърбейджан. Жури в състав от представители на Националната художествена академия, Националния дворец на децата към МОН и ГД ПБЗН извърши оценяване на творбите, и класира 41 от тях.

 • Facebook коментари