• Почитаме Свети Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели
 • A+ A-
 • Днес, 8 ноември, българската православна църква почита Свети Архангел Михаил.

  Църковният празник е наричан от народа Архангеловден. Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

  Той военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, а денят е вторият по значимост след Димитровден есенен празник.

  Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

  В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

  На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

  В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: “Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”.

  Освен за Страшния Съд този празник ни напомня и за ангела-пазител, който се дава на всеки християнин при неговото кръщение и който е наш верен помощник, защитник и наставник.

  На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.

 • Facebook коментари