• Масов отвод по делото със служителя на съдебна охрана
 • A+ A-
 • Съдиите от районния съд в Търговище си направиха отвод по случая с обвинения служител на “Съдебна охрана”. Магистратите обясниха, че на 5 ноември привечер е постъпило искане от Районна прокуратура – Търговище за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Валентин Парашкевов. Той е обвиняем по досъдебно производство за причиняване на пътно-транспортно произшествие, в което пострадаха момче и момиче миналата седмица.  Случаят се разследва от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Търговище. Обвинението е за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

  Според Вътрешните правила за случайно разпределение на делата в съда, на 05.11.2018 г., делото незабавно е разпределено на дежурния по график съдия. Поради това, че обвиняемият, предвид естеството на служебните си задължения, е имал ежедневни контакти със съдиите, както първоначалният докладчик, така и всички останали магистрати от РС Търговище, са си направили отвод от делото, на основание чл. 29, ал. 2 от НПК.

  В този случай, от компетентността на ВКС е да определи друг районен съд, който да се произнесе по искането обвиняемият да бъде задържан под стража до приключване на разследването. Предвид на това, на 06.11. 2018 г. по електронен път делото е изпратено във ВКС, който да направи разпределението. Днес стана ясно, че разглеждането на мярката за неотклонение е било поверено на Районния съд в Шумен.

  Решението му е обвиняемият да получи най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража". Сред мотивите е фактът, че съществува реалната опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако е на свобода, или да се укрие.

  Определението на Шуменския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

 • Facebook коментари