• Стотици граждани се събраха на мирен протест пред съда в Търговище
 • A+ A-
 • На мирен протест пред съдебната палата в Търговище се събраха днес стотици граждани. Повод за това стана катастрофа от миналата седмица, при която пострадаха момче и момиче, а виновният за инцидента избяга от местопроизшествието. Той бе задържан от полицаите, но няколко часа по-късно освободен и това предизвика гнева на хората. Когато разбраха за силното обществено недоволство полицаите отново прибраха причинилият катастрофата в ареста.

  Гражданите смятат, че над шофьорът Валентин Парашкевов има чадър, който го пази от брат му, който е бивш шеф на полицията, а сега е извън системата на МВР. Затова символично те разпънаха чадъри на площада и пред съда.

  Без да се абстрахират от конкретната ситуация, протестиращите настояват за прилагането на Закона в цялата му строгост във всички случаи и не само, когато има катастрофи.  „Ако не бяхме раздухали случая никой нямаше да си свърши работата съвестно. Щеше да бъде поредното покриване.” – смята майката на пострадалото момче Миглена Цанкова.  „Нас не ни е страх и ще се борим. Ако трябва ще напуснем този град, но ще се борим. Трябва да има справедливост в тази Държава. Не може така да остават ненаказани определени хора” – допълни разтревожената майка. През сълзи тя каза, че иска всички – полицаи, съдии, прокурори, да се сетят за клетвата, която са положили и да свършат работата си.

  Според окръжния прокурор на Търговище Драгомир Сяров не може да се говори за каквито и да е чадъри. Шофьорът е задържан и има повдигнати обвинения. Към момента мярката му е за 72 часа, а след това ще се иска постоянно „Задържане под стража”. „Това е мярка, която е адекватната в случая, тъй като считаме, че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление” – каза Сяров.

  Към момента състоянието на пострадалите при катастрофата е стабилно. Д-р Иван Светулков, директор на МБАЛ – Търговище каза, че животът и на двамата е вън от опасност. По-тежко пострадало е момичето, на което предстоят операции, но към момента не съществува пряка опасност за живота й.

  Припомняме, че тежкия инцидент стана в петък около 14 ч. на ул. Кюстенджа в Търговище. Тогава Валентин Парашкевов предприел обратен завой на забранен участък. Тогава удря мотоциклета, на който се возили момчето и момичето. От удара мотора влиза в лентата за насрещно движение и се забива челно в идващ насреща Фолксваген Голф.

 • Facebook коментари