• Мишката няма да изяде книжката смятат ученици
 • A+ A-
 • „Мишката“ няма да изяде книжката!“ – символично заявиха учениците от Първо ОУ „Христо Ботев” по време на седмицата на четенето. Децата организираха много мероприятия, които посветиха на обичта към книгите.

  Ученици от начален етап поканиха специални гости в учебни часове по литература – популярните търговищки автори Неда Антонова и Маргарита Зидарова, които им разказаха за заряда на творческия процес, удоволствието да пишеш и четеш, следването на мечтите с труд, желание и всеотдайност. Във вълнуващия разказ на Н. Антонова образите на Левски и Ботев бяха обвити в ореола на непреходно величие, а поетесата М. Зидарова сътвори стих за народните будители, заедно с учениците от II г клас.

  II б клас се интересуваха от съвременното устройство „Електронен четец на книги“, представено от учителя им Румяна Колева. Възможността устройството да съдържа книгите на средно голяма семейна библиотека, бе възприета като впечатляваща от малките ученици. Родителската общност закупи правописни речници, с помощта на които последователно и трайно децата ще повишават езиковата си компетентност.

  Творчески проект реализираха ученици от IV а клас. Тяхната „Приказка с правила“ се прие с възторг от първокласниците, които се мотивираха да създадат свой куклен театър. Приказката визира правилата извън училище, а четвъртокласниците подариха на най-малките ботевчета правила в картинки, напомнящи им изискванията за спазване на правилата в учебното заведение. В проекта участваха и родители, които помогнаха за декорирането на сцената.

  Литературен лексикон представиха ученици от V клас. В него разказаха за любима книга и литературен герой, вдъхновяваща фраза от художествено произведение, сентенция на известна личност, свързана с културата, изкуството, спорта. Създадоха своя визитка, изграждайки текст, изреченията в който започват с всяка буква от личното име на ученика. Част от децата бяха облечени в специални костюми, превъплъщавайки се в образи на литературни и филмови персонажи.

  Дейностите в рамките на Националната седмица на четенето припомниха на младите хора ключовата роля на книгата в човешкия живот и факта, че модерните информационни технологии не могат да заменят непреходните послания на писаното слово.

 • Facebook коментари