• Търговищкият съд е лидер в прилагането на европейска заповед
 • A+ A-
 • По време на съдебно заседание в търговищкия окръжен съд бяха проведени процесуални действия по новия Закон за европейска заповед за разследване. Делото се води за „източване” на ДДС и в момента е в съдебна фаза.

  Подсъдимият С.С. е обвинен, че е причинил щета на държавата за около 1 млн. лева. Касае се до сделки за износ на стоки в чужбина. Много от свидетелите са чужди граждани и снемането на показанията им пред Окръжния съд в Търговище би представлявало голямо затруднение и би забавило много съдебното следствие. Новият закон дава възможност това да се избегне.

  Съдия Йордан Иванов е докладчик по делото и се възползва от възможностите, които дава Закона. Той отправил искане пред италианските съдилища в градовете Болоня и Неапол, да бъдат призовани и разпитани чрез видео-конферентна връзка двама свидетели. Исканията са уважени и разпитът е насрочен за 11 септември. Специалната техника за връзката предоставиха Висшия съдебен съвет. Разпитът се реализира в редовно съдебно заседание, в присъствието на всички участващи по делото лица и преводач. Разпитите се водиха от българския съд, а в италианските съдилища присъстваше съдия, който води заседанието там. Имаше и специално предупреждение за свеидетелите, че носят наказателната отговорност по българското и по италианското законодателство. В Неапол е присъствал и прокурор Марио Канале.

  Делото продължава и предстоят още разпити, включително чрез нови видео-конферентни връзки със съдилища в други държави.

  По данни на администрацията на Висшия съдебен съвет, това е първото подобно искане в страната за предоставяне на техниката и осъществяване на процесуални действия чрез видео-конферентна връзка по новия Закон за европейска заповед за разследване. Досега е имало подобни разпити, но те са осъществявани по друг ред.

 • Facebook коментари