• 10 615 ученици ще прекрачат училищния праг на 17 септември
 • A+ A-
 • Това стана ясно на годишното съвещание с директорите на училища от областта, организирано от Регионалното управление на образованието в Търговище. Гости на работната среща бяха заместник областният управител Панайот Димитров, представители на общините, полицията, пожарната и Военното окръжие в Търговище. Съвещанието се проведе в конферентната зала на Областна дирекция „Земеделие”.

  „Първокласниците ще бъдат 834, което е с 35 по-малко в сравнение с миналата учебна година”, съобщи началникът на РУО – Търговище Елка Станчева.

  Тя съобщи още, че и през тази учебна година продължава работата по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст. Сформирани са 39 екипа, които ще издирват необхванати ученици.

  Станчева обърна внимание и на новите предизвикателства през предстоящата учебна година – нови учебни програми, нов модел и организация на изпитите в НВО в 7 клас, важни промени в няколко наредби и др. По отношение на професионалното образование тя съобщи, че има три нови специалности – „Системно програмиране”, „Приложно програмиране” и „Фризьорство”, а от тази учебна година за първи път ще бъде реализирана дуална паралелка „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил” в ПГТЛП – гр. Попово, в която са записани 20 ученици.

  По време на съвещанието експерти на РУО акцентираха върху важни промени в нормативни актове, както и актуални въпроси относно организацията на дейностите в образователните институции.

  През следващата седмица РУО – Търговище ще проведе работно съвещание и с директорите на детските градини от областта.

 • Facebook коментари