• Работа в чужбина, посредници Ви искат пари – това е измама.
 • A+ A-
 • Ако посредническа фирма за уреждане на работа в чужбина, поиска от вас такси под какъвто и да е предлог, става въпрос за измама или експлоатация. Разбира се, възможно е такава фирма и да ви уреди някаква работа, но факта, че сте платили за това, също означава, че сте станали жертва на измама.

  Посредническите услуги по наемане на работа се предоставят безплатно – без събиране пряко или косвено, изцяло или частично на такси или други плащания от страна на търсещите работа лица.

  „Търсещите работа и наетите на работа лица не следва да заплащат нищо”
  Агенцията по заетостта

  Законът регламентира като нарушение и заплащането на комисиона на посредника при устройване на работа.

  Некоректните фирми и агенции се познават по това, че обикновено си измислят всевъзможни поводи, за да Ви поискат някакви пари. Било то за пощенски разходи, за скъпи телефонни разговори с чужбина, за изпращане на факсове, за превод на документи и т. н. По същия начин стоят нещата и ако Ви поискат такса за „закупуване на формуляри”, за „регистрация” или за “обработка на документи”.

  Тези похвати освен незаконни са и крайно некоректни към търсещите работа. Това коментира Стефан Мирчев , който е дългогодишен експерт в трудовото посредничество. Той е мениджър в една от агенциите за подбор на персонал в Чехия – „MANPOWER”

  Чешката република е важен търговски партньор със стабилна икономическа среда. Географското й разположение в сърцето на Европа предлага идеален избор за навлизане на европейския пазар. В сравнение със западните страни, инвестиционните и бизнес разходите са много по-ниски. Същото важи и за жизнения стандарт.

  От друга страна, инфраструктурата, традицията в автомобилното производство, инженерството, високите технологии, образованието и езиковите умения, квалифицираната работна ръка и нивата на обслужване, класират Чешката република сред най-атрактивните страни за инвестиции. Логично, това привлече и интереса, както на некорeктни посреднически агенции, така и на чисти измамници.

  За щастие те могат да бъдат разпознати лесно, именно по това, че в даден момент ще поискат някакви пари. Дори и сумата да е малка – от порадъка на 10, 20, 30 лева, това пак е измама и злоупотреба.

  Търсете услугите единствено на коректните посредници. Те си личат по това, че няма да поискат нито стотинка от търсещите работа. За извършената услуга на посредника, заплаща единствено работодателят, което в никакъв случай не е за сметка на възнаграждението на устроеното на работа лице, категоричeн e Мирчев.

  “MANPOWER” си е изградила име на коректен посредник в Чехия, а вече и в България. Чрез фирми и агенции у нас като  „ADVANCED SOLUTION KNOWLEDGE“ LTD, чешката фирма осигурява работни позиции за българи в автомобилостроенето, електропроизводството, IT технологиите, хранително-вкусовата промишленост, логистика и спедиция и други.

  - Наетите на работа сключват дългосрочни трудови договори, според чешкото законодателствo.
  - Осигурява им се безплатни квартири и транспорт до работните места.
  - Купони за храна, здравни и социални осигуровки в пълен размер на заплатата
  - По време на работа имат активна подкрепа и съдействие от координатори.
  - Подпомагане за настаняване и изваждане на банкова сметка
  - гарантиран индивидуален подход и максимално внимание
  - Възтановяване на разходите за път.

  Чехия  се превърна в предпочитани дестинации за работа, заради стабилните си икономики и модерните социални, пенсионни и образователни системи. Здравеопазването е на много високо ниво, а доходите и жизненото ново са над средноевропейските стандарти.  Освен това българите са привлечени и от културната и езикова близост.

  Какво съветва Красимир Георгиев – управител на  „ADVANCED SOLUTION KNOWLEDGE“ LTD, всички които биха решат да си търсят работа в чужбина, сами или чрез агенция за подбор на персонал.

  Както в България се изисква медицинско за работа, така и в държавите от Европейския съюз, преди постъпване на работа се минава медицински преглед. Ако имате сериозни здравословни проблеми, които ще възпрепятстват Вашата работосопособност веднага или на по-късен етап, заминаването Ви ще подложи на риск Вас, както и репутацията на фирмата посредник.

  Преди да предприемете пътуване за работа в Европейския съюз, проверете при своя мобилен оператор дали Ви е включен роумингът. Разговорите Ви с България и обратно, както и в държавите от ЕС, ще се таксуват според договора Ви.

  Пристигайки на уреченото място, контактувайте само с координатора, който Ви е указан за среща. Ако никой не Ви е уведомил за промяна на координатора, не се съгласявайте да бъдете „уреден“ от друг човек.

  Запазете си билет за града и държавата, за която ще пътувате, колкото се може по рано. Не оставяйте това за последния момент, за да не се окаже, че в желания от Вас ден за пътуване свободни места няма.

  Договорите, които подписвате, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъдат преведени. В случай че Ви предложат непреведен договор, то задължително поискайте превод или се свържете с с вашия координатор. Никога не подписвайте нещо, което не разбирате.

  Ако искате да разберете повече за работата в Чехия, изискванията, заплащането, настаняването или да започнете работа, без да такси и комисионни,  може да го направите на сайта на  „ADVANCED SOLUTION KNOWLEDGE“ LTD http://www.askwork.eu/

 • Facebook коментари