• Започва XXIII Международен пленер за акварел Никола Маринов
  • A+ A-
  • Снимка: Архив
  • На 4 септември, вторник, започва XXIII Международен пленер за акварел „Никола Маринов”. В него ще участват 7 художници от 4 държави.  Това са: Владимир Петков от Русия, Шемседдин Зия Даали от Турция, Илиес Белкайд от Алжир, Андрей Каменов, Пламен Проданов, Краси Тодоров и Селма Тодорова от България.

    В периода от 4 до 13 септември те ще се отдадат на творческа работа в градовете Търговище и Балчик. Целта е всеки от участниците да продължи традициите на акварелната школа в града ни, чийто най-ярък представител е проф. Никола Маринов, чието име носи и художествената галерия в града ни. Благодарение на пленера, галерията в Търговище притежава една от най-богатите сбирки от акварели в страната.

    Традиционно, изданието ще бъде закрито с изложба, на която ще бъдат показани картините, създадени по време на пленера. Тя ще се състои на 13 септември от 18.00 часа в художествената галерия. Непосредствено преди това, от  17:00 часа в галерията е планирана и пресконференция на участниците във форума.

    Пленерът е включен в националния календар на Европейската година на културното наследство 2018, чиято е цел е да стимулира повече хора да откриват и изучават културното наследство и неговото значение за обществото.

  • Facebook коментари