• Разхлаждащи биографии в гореща септемврийска вечер
 • A+ A-
 • Във вечерта на първи септември журналистът Георги Тошев представи няколко книги в Търговище. Това бяха биографиите на Катя Паскалева, Стефан Данаилов и последната му книга за легендарните АББА.

  Присъствието на Тошев в града предизвика голям интерес. Той направи кратка среща с читатели в книжарница „Хеликон”. След прилично количество автографи журналистът гостува и в „Касъровата къща”. Стопаните на ресторанта организираха още една среща, а желаещите да се видят с Георги Тошев изпълниха втория етаж.

  Разговорът се завъртя някак естествено, а думите кръжаха около аудиторията с лек и приятен повей. Може би затова някои дами зарязаха ветрилата и съвсем забравиха за задушната вечер.
  За всички, които са гледали „Другата България” по бТВ или са чели материалите на Георги Тошев в редица печатни издания не е тайна, че той притежава един ювелирен език и способността му да разказва може да омайва. Още повече, че разказите му в конкретната вечер бяха за двама от титаните в българската култура и легендите в световната поп музика.

  Авторът прелетя над историите описани в книгите и направи няколко снимки от високо, които представи на публиката. Те бяха толкова пъстри и ярки, че на човек му се прииска да се гмурне в тях.

  В действителност, обаче биографиите наистина могат да охлаждат. Не да вееш книгите като ветрило, а толкова дълбоко да потънеш, че низовете от  думи да прокарат хлад като напомнят, че не само ти имаш тежки моменти. Но тези книги могат и да топлят. Историите греят с човещината на героите и делата им. А те се отличават огромно дръзновение и на моменти с героизъм.

  Съвсем излишно е да подчертавам, че тези книги са задължително четиво за всеки, който иска да погали сетивата си. И това ще стане, защото са излели от ръцете и сърцето на един умел разказвач.

 • Facebook коментари