• Фалшива новина за дарение излъга медиите и хората
  • A+ A-
  • Фалшива новина, съчинена преди седмица от хърватския социалист Игор Премужич, успя да заблуди през тази седмица почти всички новинарски сайтове в България. Те бяха подведени да публикуват "новината", че целият хърватски отбор дарява парите за бедните хърватски деца, за да отидат на море за една седмица. Българските медии на своя глава дори бяха изчислили, че става дума за 23 милиона евро.

    Не само българските медии, но и някои англоезични издания, започват да смятат писмото на Далич за истината, когато то е публикувано в страницата във Фейсбук на хърватския национален отбор. Това, което те не забелязват, е, че това е фенска страница на отборо, а не официалната. В официалната страница подобно писмо на Далич не е публикувано.

    Самият Премужич се оказва жертва на своя успех. Неговото "фалшиво" писмо, публикувано на собствения му профил във Фейсбук на 13 юли, започва да циркулира стремглаво сред хърватите. Те го мислят за истина. Четири дни по-късно той е потърсен от хърватските медии и обявява изрично, че сам е съчинил писмото. Премужич отбелязва, че писмото му започва с израза "в един паралелен свят", което подсказва, че е измислено. Накрая дори стои подписът на Премужич, а не на Далич. В някои български медии обаче се появи дори твърдението, че под писмото са се подписали и хърватските футболисти. / Информацията е на Медиапул. Повече може да прочетете Т У К

  • Facebook коментари