• Капанци спечелиха първо място на фестивал в Италия
 • A+ A-
 • Самодейците от ансамбъла за изворен фолклор „Капанци“ – село Паламарца се завърнаха с първо място от участието си в Международния фестивал „Le stelle di garda“, съобщи ръководителят на състава Юлияна Христова.

  Осмото издание на фестивала се проведе в италианския град Сирмионе, който се намира на брега на езерото Гарда. В конкурсната програма участваха певчески и танцови състави от България, Естония, Италия, Румъния и Литва, които разкриха богатството на фолклорните си традиции.

  Изпълнителите от самодейния състав, облечени в автентични народни носии, представиха сценично-фолклорната постановка "Гергьовден". Оригиналното представление на капанци беше забелязано и аплодирано не само от публиката и журито, а и от техните конкуренти от останалите формации. За участието си в престижния международен форум самодейците от Паламарца завоюваха първото място и получиха плакет и диплом за автентичност и оригинални носии.

  Дни след завръщането си от Италия самодейните колективи и Клуба по занаяти към читалище „Искра“ село Паламарца се включиха и в празника "Никой не е по-голям от хляба" във великотърновското село Ресен.

  В кулинарния конкурс те представиха традиционна софра за Гергьовден и по жътва с обредни хлябове по стари рецепти. А във фолклорния конкурс впечатлиха публиката със старинен капански обичай, свързан със сеитбата.

  Читалището спечели Наградата на публиката и още за най-добро и цялостно представяне на институция.
   

 • Facebook коментари