• Задържаха измамница задигнала повече от 10 хил. лв. и злато
  • A+ A-
  • Полицаите в Търговище задържаха участничка в схема, по която са извършени няколко телефонни измами. Извършител на деянията е 64-годишната Д.Й. от Варна, която живее в Търговище.

    Установена е съпричастността й към четири измами станали на 2 и 3 юли. Те са реализирани по една и съща схема – чрез въвеждане в заблуждение на граждани посредством обаждане на стационарен телефон за необходимост да окажат съдействие на полицейски служители, които в момента провеждали операция по задържане на извършители на телефонни измами. По този начин за два дни са били отнети от граждани 9 250 лв., 1510 турски лири и 60 грама златни накити.

    По случаите са образувани досъдебни производства по описа на РУ-Търговище. Д.Й. е задържана в управлението за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР. Същата е разпитана и е признала участието си в измамната схема. Отнетите пари и ценности ще бъдат върнати на собствениците им. Д. Й. е привлечена в качеството на обвиняем за извършени престъпления по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. В момента се работи по доказване на евентуална  нейна съпричастност и към няколко телефонни измами, осъществени под същия претекст през юни на територията на град Попово. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.

    От РУ-Търговище информират, че за последните 3 дни са получени множество сигнали от граждани на гр. Търговище за извършени опити за телефонни измами посредством обаждане на стационарни телефони. От полицията отново напомнят на хората под никакъв предлог да не представят пари или ценности на непознати, обадили им се по телефона. Полицията никога не търси по подобен начин съдействие от граждани при осъществяване на дейността си. В случай на получено такова обаждане е необходимо разговорът да бъде прекъснат и своевременно да сигнализират на свои близки и на единния телефон за спешни обаждания 112.

  • Facebook коментари