• Днес е голям християнски празник. Почитаме Светите Константин и Елена
 • A+ A-
 • На 21 май църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена. Константин се смята за първия християнски римски император.

  През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

  Преданието разказва, че неговата майка - царица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

  Според поверието св. Елена носи градушка в ръкава си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.

  Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.

  Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".

  Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

  Празникът започва няколко дни преди деня на св. Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.

  На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда.

  Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на св. Константин и Елена.

  В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня.

  В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.

  След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

  Днес имен ден празнуват всички с имената Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадинка.

 • Facebook коментари