• Вълшебната завеса събира трупи от няколко европейски страни
 • A+ A-
 • Международният фестивал на спектакли за деца “Вълшебната Завеса" започва на 14 май. За десетнадесети пореден път Търговище ще събере трупи от няколко страни, които ще покажат изкуството си пред местната публика. 

  Журито селектира четири чуждестранни и тринадесет български спектакли. Ще пристигнат театър от Вировитица, Хърватия, Театър от Ливорно, Италия, Народен театър „Йордан Х.К.Джинот„ от Велес, Македония,  Малък театър „Терикон“,  от Москва, Русия. Изборът им е направен след подбор на база участия и получени награди в други сродни международни фестивали. Очаква се няколко хиляди зрители да посетят представленията. Част трупите ще направят участия и в областите Плевен, Разград и Шумен, което разширява територията на събитието.

  През годините, фестивалът се утвърди като място за срещи на професионалните държавни и частни театри, създали спектакли за деца. Във фестивалните дни малките зрители участват и в два конкурса – за рисунка и за артистичен талант “Звездите на вълшебната завеса“, в образователни работни ателиета и хепънинг, които развиват у тях определени артистични умения.

  От тази година фестивалът има своя химн “На фестивал“, музика -Андрей Дреников, текст - Ангелина Жекова, който ще звучи на сцените преди всяко представление, както и в рекламния трейлър на театъра и по време на откриването. Тази година селекцията направи Богдана Костуркова специалист-театровед. Тя сподели:

  „Откакто съществува, човечеството обича да разказва/слуша приказки. За доброто, за страшното, за красивото, необикновеното…..Човекът стъпва на прага на цивилизацията, когато развива въображението си и пресъздава чрез слово, танц, музика и жест въпросите и понякога отговорите кои са причините за страданията, премеждията, приятелството, обичта, за източниците на доброто и злото. Децата са най-чисти в реакциите си при среща с темите, занимаващи хора от всички възрасти. Детството е камертонът, който дава тласък за житейското развитие на личността. За това убедено вярвам, че отговорността на творците към детската аудитория е голяма и с последствия в годините. Международният фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ има извоюван авторитет с последователните си опити да възпитава вкус и познание. Ще се стремя да предложа на 19-то му издание през 2018 година не само най-новото, но и най-разнообразното, вълнуващо и интересно, сътворено на българската театрална сцена за деца и младежи.”

  “Вълшебната завеса” се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище. Като партньори ежегодно се присъединяват и съседните общини Попово, Омуртаг, Антоново, Опака.
   

 • Facebook коментари