• Млад мъж от Търговище дари шанс за живот на четирима
  • A+ A-
  • Четирима души, страдащи от неизлечими заболявания, получиха шанс за живот благодарение на 30-годишен мъж от Търговище. Той изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на черепно-мозъчна травма и въпреки тежката загубата, роднините му вземат благородното решение да дарят органите, за да спасят човешки живот. В УМБАЛ „Света Екатерина" е трансплантирано сърцето му, а в УБ „Лозенец" – бъбреците и черния дроб.

    Така в смъртта си един човек е дал възможност на други четирима да продължат живота си. В транспортирането на донора към София участие са взели и медиците от УМБАЛ „Света Марина", във Варна, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили.

    И за още една донорска ситуация съобщава интернет изданието clinica.bg. Тя е от 12 април. При нея 57-годишна жена от София изпада в мозъчна смърт в „Аджъбадем Токуда", вследствие на инсулт. Във Военномедицинска академия бе извършена трансплантацията на черния й дроб. На лекари, участвали в тези събития и най-вече на близките на двата донора, здравните власти изказват най-искрени благодарности.
     

  • Facebook коментари