• Кога електричеството дойде в Търговище?
 • A+ A-
 • В съвременния забързан свят човек рядко се замисля за електрическата енергия и почти никога какво е било, когато я няма. Само преди 90 години жителите на Търговище са използвали огъня  за светлина и топлина.

  И така до 14 април 1928 г., когато за първи път започва да работи електроцентрала, която произвежда ток за осветление и битови нужди. Електричеството се явява най-светлия лъч на новото време и само благодарение на предприемчивостта на старите граждани на Търговище, градът влиза в епохата на светлината и скъсва завинаги с тази на тъмнината.

  По повод 90-тата годишнина от еликтрифицирането на града, регионалният исторически музей открива специална изложба. Тя носи името „Когато електричеството дойде в Търговище. 90 години от светването на първата крушка в града.” Експозицията представя снимки, документи и предмети, свързани с електроснабдяването на град Търговище, стари електроуреди, електромери и ел. материали от близкото минало.

  Предназначена е за всякаква публика – възрастните ще си припомнят с носталгия за старите битови уреди и осветителни тела, а младите ще разберат по интересен начин как електричеството идва в града ни. На учениците ще се даде възможност да се запознаят с електрическата верига и сами да свържат крушка с прекъсвач.

  Всички ще имат възможността да видят като част от изложбата кратък филм за електроснабдяването на Търговище, който ще ги върне в първата половина на ХХ век, когато магията, наречена електричество, навлиза в живота на хората.

  Откриването е на 13 април, петък, от 17:30 ч., в Славейковото училище.

 • Facebook коментари