• Има светлина
 • A+ A-
 • Каня Ви на изложба. На една необикновена изложба, която илюстрира битка в свят, който е невидим за очите. Тя е като война. От онези, които не усещаш, докато не те сринат отвътре. Не чуваш дребните взривове, нито чувстваш как нещо те наранява. Но знаеш, че се бориш и че е тежко. Това се случва някъде близо до недрата на същността, където е тъмно, а борбата е за светлина. Опитваш се да пропуснеш повече лъчове, които да пронижат тъмнината. И да… борбата е срещу теб самия. Срещу мрачната ти същност, която крещи и прегръща пошлостта, въоръжена с оръдията на меркантилността. Изправяш се срещу себе си и някак крещиш “Има светлина” и ако устоиш оставаш победител. До следващия ден.

  Това е илюстрирал художникът Станислав Трифонов (Nasimo) в изложбата си “There is a light”, която представя в Търговище. Монументалните му творби повдигат въпросите: „Срещу кого се боря? Кой е най-големият ми враг?” Същевременно дават отговор и показват до какво състояние стига човек, когато спечели битката.

  „Искам да покажа една по-различна гледна точка на хората от родния ми град. Да покажа как аз виждам нещата. Тази светлина я има и тя е в нас. Не трябва да я търсим в някой друг” – казва Насимо и допълва: „Ако искаме да помогнем на другите първо трябва да се погрижим за светлината в себе си”.

  Според него всеки трябва да си задава въпроси, защото човешкото същество е конструирано по този начин. „Едната част на изкуството е да гали окото и да дава цвят и красота, но другата е да провокира въпроси и да издига човешкото съзнание” – споделя още авторът.

  Картините са големи по няколко метра и показват реални личности, някои от които по-известни сред обществото. „Те са като войни на светлината” – казва Насимо – „Те са хора, които не се предават лесно, имат големи цели и умеят да се справят с проблемите. Показал съм ги в две състояния – преди битката и след това” – споделя още той.

  Експозицията е възможност за хората от Търговище и региона да се докоснат до модерното изкуство и посланието на един млад и световно признат художник. Началото е на 4 април от 18 часа в художествената галерия „Никола Маринов”.

 • Facebook коментари