• Рекордна сума взеха телефонни измамници
 • A+ A-
 • 82-годишна жена от Попово е поредната жертва на телефонните измамници, информират от полицията.

  Преди ден тя подала сигнал, че неизвестен извършител след проведен разговор на стационарния й телефон я е въвел в заблуждение и под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, които провеждали операция по задържане на извършители на телефонни измами, й е отнел сумата от 22 000 лв.

  Обадилият й се по телефона й се е представил като инспектор Иванов от полицията. Същият посъветвал жената, след като постави в торбичка наличните си пари и ги хвърли през терасата, да се скрие вътре в дома си и да не излиза известно време, за да не я видят извършителите на измами. Мнимият полицейски служител я уверил, че веднага след задържане на измамниците от органите на реда парите ще й бъдат върнати.  По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.

  От Областна дирекция на МВР-Търговище отново напомнят на гражданите, че полицейските органи при осъществяване на функциите си не използват парични средства, предоставени им от граждани, и не търсят съдействие в работата си по нито една от прилаганите от телефонните измамници схеми.

  Ако с гражданите се свържат от непознат номер, последва разговор със заплахи, а след това дойде още едно обаждане от човек, представящ се за полицай, който ще им съдейства,  те не следва в него да не дават информация за себе си (имената си, лични данни, банкови сметки или кодове за активиране на предплатени телефонни карти, адреси).

  Хората в никакъв случай не трябва се доверяват на призивите да дадат наличните си пари и ценности за залавянето на извършителите на измами. При полу чаване на подобно обаждане  гражданите трябва да се свържат незабавно със свои близки и да позвънят на единния телефонен номер за спешни повиквания 112,  в най-близкото полицейско управление или на полицейския си инспектор по местоживеене.

   

 • Facebook коментари