• Капанци превзеха Сараево с автентичен фолклор
 • A+ A-
 • Ансамбълът за изворен фолклор “Капанци” при Народно читалище “Искра 1893” в Поповското село Паламарца се завърна от участие в Международния фолклорен фестивал “Илиджа Интер фест 2018”.

  Фестивалът се провежда за първи път в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево. В продължение на два дни самодейни колективи от Хърватска, Сърбия, България и Босна показаха на сцената красотата на родния фолклор.

  Капанците от Паламарца заедно с хърцоите от село Чилнов, община Две могили, представиха България на фестивала като потомци на Аспаруховите българи, съхранили до днес фолклор от извора.

  С особен интерес бе приет обичая “Прошка” и представената от капанците обредност, свързана с почитания празник “Сирни Заговезни”.

  Заслужено внимание получиха и автентичните костюми на самодейците от читалище “Искра” и организираната от тях изложба от старинни тъкани от бабините ракли.

  Освен богатата културно-туристическа програма, подготвена от организаторите, на ансамбъла бе връчена и грамота за особен принос в организиране и провеждане на фестивала и за цялостното развитие и просперитет на Културен център “Илиджа” в Сараево.

  Участието на “Капанци” е част от мероприятията, които читалището посвещава на 125 години от създаването му.

 • Facebook коментари