• Левски?! Днес?!
 • A+ A-
 • България почита паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски. В цялата страна хиляди граждани свеждат глави пред една от най-ярките звезди, останали да светят в нощното небе на историята. Днес, 145 години след онзи февруарски ден, коленичим пред безсмъртието. Правят се походи, веят се знамена, гърмят фойерверки, свалят се шапки, леят се прочувствени слова, които казват, че и днес Левски ни е нужен.

  Мисля, че в съвремието Апостола пак щеше да е окован във вериги. Не железни, а онези, които са излети от горещата стомана на обществения нихилизъм. Какво ли ще си каже съвременния гражданин ако някой му рече: „За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.” Допускам, че ще го счете за манипулатор, който цели нещо съвсем различно от благополучието на цял един народ. Вероятно ще се съгласим, че „най-много са виновни чорбаджиите”, но със сигурност няма да повярваме, че „народната работа стои над всичко”. Ще се объркаме в цялата дискусия.

  Левски се е превърнал в светиня, защото е правил най-доброто на което е способен, във времето, в което физически е живял. Намирал се е в епоха, обвита в мембраната на османската власт и някак е успял да я пробие заради личната си непримиримост и ярък антикомформизъм. Не приемал дереджето, въпреки знанието, че „цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.”

  Левски е скала издигнала се от мощен земетръс през 1873 г. и препречила пътя на бурния поток, който все повече изличавал българите. Сега има други потоци, които ни заличават. Съвсем различни влияния, съвсем различни похвати, съвсем различна жестокост от онази на османските поробители.

  Левски е канарата променила бъдещето. Преди век и половина той е притежавал дръзновението да го предизвика, заедно с другите грамади – Ботев, Каравелов, Хитов, Филип Тотю и т.н. Потърсил е енергията, оповал се е на вярата си. Изживял неговото днес и се е превърнал в това, което е за нас. И ние живеем нашето днес. В какво ще се превърнем?

 • Facebook коментари