• Новите моменти в данъчната кампания
 • A+ A-
 • Няколко са новостите в данъчно-осигурителната кампания през 2018 г., информират от офиса на НАП.

  Кампанията ще приключи на 30 април, който е работен ден, няма да има удължаване на крайния срок. Заедно с това тази година могат доброволно декларират необлагаеми доходи (например продажба на имущество, наследства, дарения) в ново приложение.

  От началото на този месец в офисите на НАП са въведени в експлоатация виртуални и физически ПОС терминали. И до момента, в банките обслужващи НАП са възможни картови плащания, както, разбира се от години са възможни плащания с карта по Интернет.

  Голямата промяна идва от това, че сега сметката на НАП, по която се плаща чрез виртуален или физически ПОС терминал (в БНБ) се заверява буквално за минута, тоест не  се налага да се чака денонощие или дори повече преди парите да пристигнат. Това ще елиминира хилядите случаи на начисляване на стотинки лихва, заради късно пристигнал превод.

  Второто голямо предимство е, че за клиентите на НАП плащането чрез ПОС е напълно безплатно. Системата на ПОС терминала е директно свързана с компютърната система, като на точно определени места в офисите на НАП (а не на банковите гишета) могат да се извършват безкасови и без такса плащания.  Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и  Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга.

  Ползването на данъчни облекчения е свързано с изискването да няма неплатени задължения. Съветът на НАП към всички клиенти, които ще ползат което и да е данъчно облекчение е първо да проверят в данъчната си сметка на сайта на НАП дали нямат някое старо задължение. Най-лесно това става с безплатния ПИК, издаван във всеки офис на агенцията. Има облекчение и за безкасови плащания.

  До момента в Търговище са подадени 619 декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2017 г. по електронен път, от които 337 с ПИК. Налице са и 953  декларации за облагане на доходите на физическите лица, както и 306 декларации за облагане с корпоративни данъци само по електронен път

 • Facebook коментари