• Пчелари подариха 7 пчелни семейства и кошери на Община Търговище
 • A+ A-
 • 7 пчелни семейства и кошери за тях получи Община Търговище от пчеларски съюз „Нектар“. Инициативата е по повод Деня на пчеларя, 10 февруари, който членовете на съюза отбелязаха със специално събитие в Регионална библиотека „Петър Стъпов“.

  Производител от село Дралфа ще дари кошерите, а други две семейства ще помагат в отглеждането на пчелите.

  „Така Търговище ще се превърне в може би първата община в страната със собствени пчелни семейства и кошери“, заяви председателят на съюза Елена Стоилова.

  Кметът на града д-р Дарин Димитров благодари и приветства идеята, която датира от миналата година, но тогава не бе осъществена.

  Следва общината да определи място за пчелина. През пролетта, с настъпване на активния сезон, ще бъдат официално дарени и пчелните семейства.

  Общинския браншови пчеларски съюз "Нектар" традиционно организира срещи и дискусии със свои членове и граждани. Тази година тема на събитието бе „Ролята на кралицата майка в пчелното семейство“. Организаторите бяха предвидили и дегустация на различни видове пчелни продукти. Най-голям интерес предизвикаха медът от кестени, донесен от Италия, пчелния прашец, медена пита и хапки.

 • Facebook коментари