• Брюксел: Пийте чешмяна вода
 • A+ A-
 • Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Европейската комисия.

  Тя подготвя промени в Директивата за питейната вода, които да насърчат властите да препоръчват на гражданите да преминат към чешмяна вода, като същевременно работят за подобряването на нейното качество. Така гражданите ще намалят разходите си и замърсяването на природата.

  Комисарят за екологията Кармену Вела каза, че чешмяната вода е поне 1000 пъти по-евтина от бутилираната, а качеството й в повечето части на Европа не е по-лошо от нея.

  Той предостави данни, според които литър чешмяна вода струва 0,0002 евро и че преминаването към нея ще намали разходите на домакинствата в Европа с 600 милиона евро годишно. Освен това рязко ще намалее замърсяването на природата и на световния океан с ластмасови бутилки, които сега са един от най-големите източници на замърсяване - със 17 на сто.

  23 от 500-те милиона европейци все нямат достъп по питейна вода, сочат данните на Еврокомисията. Тя ще изисква от държавите членки да подобрят достъпа до вода за пиене, особено за уязвими и маргинализирани групи. На практика това означава повече обществени чешми и водоснабдителни съоръжения в гета и махали, където няма такива.

  Еврокомисията  ще затегнат нормите за съдържание на олово и хром във водата, като се задължат производителите и доставчиците да контролират тяхното съдържание.

  Ще се въведат и по-високи стандарти за строителните материали във водния сектор като резервоари и тръби, които често са източник на замърсяване.

  Общинските и градските власти ще бъдат задължени да публикуват в интернет данни за качеството на питейната вода, така че населението постепенно да се убеди, че тя е безвредна и да премине на консумация от чешмата.

  "Бихме искали да насърчим и собствениците на ресторанти и заведения да предлагат безплатна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе положително на околната среща, на здравето на гражданите и техните потфейли", каза заместник председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

  Предложението на Комисията е в отговор на нейно задължение да предложи ново законодателство по първата гражданска инициатива в ЕС "Право на вода", която събра над 1,6 млн. подписа, включително в България. 

 • Facebook коментари