• На Ивановден къпаха зетьове в Алваново (СНИМКИ)
 • A+ A-
 • Традициите в търговищкото село Алваново живеят и на днешния Ивановден там пресъздадоха обичая „Къпане на зетьове”. Ритуалът се изпълнява от млади семейства сключили брак през миналата година или им предстои да вдигнат сватба през настоящата.

  Обичаят се изпълнява в селото от много години. Започва още от вечерта на Йордановден, когато след полунощ зетьовете се събират с по двама придружители-ергени. Младоженецът тръгва да се крие по къщите на селото и в която и къща да почука му отварят и го нагостяват. Така през цялата вечер докато ергените намерят младия зет. Зетьовете, стоплили се с греяно вино и народни танци, биват завлечени към чешмата на селото, където става ритуалното къпане.

  В днешния ден във водите на селската чешма ергените хвърлиха двама младоженеца с името Валентин. Единият сключил брак с половинката си Деница през 2017 г., а за другия венчилото предстои през идния юни.

  „Обичаме българските традиции и сме горди, че днес бяхме част от този обичай” – каза Деница. Бъдещата булка Ирена сподели, че преди пет години братът на годеникът й е направил този ритуал и те решили да го последват. „Фолклорът винаги е бил част от семейството ни и се радваме, че допринасяме за опазването на една традиция” – каза още тя. Според нея ритуалът е ефективен, защото семейството на бъдещият й девер се радват на семейно щастие и една прекрасна дъщеря.

  Младоженците излязоха от коритата на селската чешма и поведоха празнично хоро. След това и двамата пожелаха на всички здраве и късмет.
   

 • Facebook коментари