• Ангел Христов хвана богоявленския кръст в Търговище за втори път (СНИМКИ)
 • A+ A-
 • Ангел Христов хвана богоявленския кръст в Търговище за втори път, след като направи това и през 2017 г. Общо 9 бяха смелчаците, хвърлили се във водите на градския шадраван.

  Водосвет отслужиха ставрофорен иконом Славчо Проданов и протойереите Бисер Христов, Анатоли Тодоров и Димитър Байков. По традиция на Богоявление се освещават и бойните знамена. В Търговище осветено бе знамето на Патриотичен клуб "Възраждане".

  Надпреварата за кръста започна с фалстарт на един от участниците. Той скочи във водата преди отчето да хвърли кръста и увлече няколко от съперниците си след него. При следващия опит всичко беше наред и деветимата се впуснаха в битка за разпятието. 

  Победителят е на 33 години от Велики Преслав. Той получи парична награда за откупка на кръста в размер на 980 лв., осигурена от дарители.

  Стотици граждани дойдоха на на ритуала, организиран от Архиерейското наместничество и Община Търговище. Там бяха и кметът д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков и ръководният екип на общинска администрация.
   

 • Facebook коментари