• Поетеса от Търговище разбива стереотипите в представянето на книги
 • A+ A-
 • Поетесата Маргарита Зидарова започна едно нестандартно начинание. Тя реши да разбие стереотипите в представянето на книги и с дебютното си издание „Капчици душа” направи първата крачка към това. Идеята е кратка като строфа, но тя смята, че е изпълнена със съдържание.

  Зидарова е решила да се среща с хора, които в натовареното ежедневие нямат възможност да посещават представяне на книги в библиотеките и книжарниците. Авторът ще ходи при различни групи хора от уважение и желание да разговаря с тях за поезия. 

  Прощапулникът се случи рано сутринта в офиса на Райфайзен банк в Търговище, където Зидарова се срещна със служителите. „Ето тук разбиваме един стереотип. Обикновено се смята, че банкерите са строги и сдържани, а аз виждам едни весели и усмихнати хора. Самият факт, че в осем часа говорим за поезия казва, че се случва нещо специално” – сподели поетесата с домакините. Оказа се, че в банката има хора с афинитет към поезията. Освен, че боравят добре с финансовите инструменти, умело използват и способите за нематериално обогатяване. Това от своя страна завиши фиксинга на лириката спрямо стандартното утро и го превърна в ликвиден актив.

  „Хареса ми как се получи. Беше приятно и винаги е зареждащо да виждаш толкова позитивни хора” – сподели поетесата след събитието. Тя каза, че ще продължи срещите на различни места с различни хора. За едно от следващите си представяния е наумила да влезе под земята.
  „Познавам един миньор, който обича поезията, но по ред причини няма как да стигне до представяне на книга. Затова съм решила да отида в мина. Има известен символизъм и в това. Поезията извира някъде от непрогледния мрак в дълбините на душата” – казва Зидарова.

  „Капчици душа” е семейно начинание. Поетесата сама финансира издаването на книгата си и сама я разпространява. Графичното оформление е направил зет й Деян Зидаров, а коректор е нейната дъщеря Радостина. Печатът на 100-те книжки е направен от дигитална печатница в Русе.

 • Facebook коментари