• Европа разрешава употребата на фосфати в дюнерите
  • A+ A-
  • Във вторник проектът на доклада срещу употребата на фосфатни добавки в месото за дюнерите не беше приет с необходимото абсолютно мнозинство от 376 евродепутати.

    Вследствие на това Европейската комисия може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче.

    Според ЕК използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене.

    Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на Европейската комисия, беше приета с 373 гласа „за“, 272 гласа „против“ и 30 „въздържал се“. Бяха необходими 376 гласа „за“, за да се приеме проектът.

    Резолюцията настояваше да се спре разрешението за ползване на фосфатни добавки поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2018 г.

    Цитат

    Момчил Неков (С&Д, България) каза: „Целта на днешното гласуване беше не да забраним дюнерите, а лошите практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ.

    Всяко предложение за промяна в нормативната база от страна на Европейската комисия трябва да бъде диктувано от отражението върху европейските потребители, каквито сме и ние, българите. Докладът на Европейската комисия относно официалния контрол върху добавките в храните от 2017 г. е констатирал, че в държавите членки има слабости във връзка с прилагане на европейското законодателство относно проверките, чрез които се определя дали добавките се използват законосъобразно. Сериозен проблем е, че за храните в заведения за бързо хранене не се предоставя състав и съдържание на крайния продукт. Потребителят е лишен от правото си на информиран избор и става неволен консуматор на вещества с негативен ефект върху организма. Това трябва да спре.

    Като се има предвид, че прекалената консумация на фосфор и производните му фосфати има негативни последствия за човешкия организъм, държавите членки трябва да въведат и прилагат ефективен контрол върху неговото използване. Лоша търговска практика е да продаваш вода на цената на месо, както става при използването на фосфати при дюнерите.

    При гласуването аз гласувах за защита на европейските потребители. Десните и дясно-центристките партии обаче очевидно предпочетоха да пренебрегнат тези съображения. Това е разочароващо.“

    Бързи факти

    Доклад на Комисията през 2017 г. установява, че в някои от държавите членки на ЕС понякога властите и операторите в хранителната промишленост тълкуват неправилно законите на ЕС относно подготовката на месни изделия и продукти, което води до липса на всеобщо прилагане.

  • Facebook коментари