• Какво е това лицемерие с уличните кучета?
 • A+ A-
 • Питам се от известно време: Какво е това лицемерие с уличните кучета? Какви са тези фондации, тези програми, тези приюти и още един куп начинания, които генерират безобразни средства и печалби за някои хора. Ако се замисли човек веднага ще се сети за няколко неправителствени организации, които са специализирани в работата с безпризорните животни.

  И всички работят за „решаването на проблема”. Също както ромските организации. „Сейв дъ догс” – викат милите защитници. И в същото време нищо за хлебарките, мишките, плъховете, змиите.

  Общини като търговищката в чудо са се видели как да се справят с популацията. Абсурдно е да се избиват. Законът го забранява. Не можело и друго да им се прави. Изобщо кучетата не трябва да се пипат.

  И питам: „Ако в град като Търговище се увеличи популацията на змии, какво ще ги направим? Ще дойде ли някоя фондация да ги излови, да ги приюти, да ги кастрира и да им почисти кожата?” Отговарят ми, че нещата били несравними, понеже кучетата не застрашавали живота и здравето на хората. Брей! А колко нападнати и ухапани има? Конкретизирам въпроса: Ако змиите са смоци? И никой нищо не отвръща. А колко хиляди невинни малки плъхчета и мишки се избиват ежедневно, някой замисля ли се? Даже има съвсем легитимни фирми, които подлагат на геноцид гризачите.

  И обратното: Представяте ли си колко щастливи ще бъдат всички ако има огромна популация от бездомни кокошки?

  Лицемерно е отношението към кучетата спрямо другите животни. Лицемерно е и толкоз.

  Иван Колев

 • Facebook коментари