• По-малко катастрофи, но повече загинали в тях по пътищата на Търговище
 • A+ A-
 • Намаляват тежките катастрофи в региона на Търговище, отчитат от областната дирекция на МВР. За първите единадесет месеца на годината са станали 42 произшествия, докато през 2016 са били 57. За сравняваните периоди от време чувствително е намалял и броят на ранените в пътни инциденти – от 80 на 45. Броят на загиналите в злополуки на пътя в областта  обаче е нараснал -  15 от началото на настоящата година до края на м. ноември, срещу 9 за разглеждания период на 2016 г.

  В резултат на предприетите в дирекцията превантивни мерки за намаляване на пътния травматизъм са установени 33 752 нарушения на пътя, които са с 421 повече от тези през миналата година. Най-масови продължават да бъдат нарушенията, свързани с неспазване на скоростните режими – 18 469. В 236 от случаите на управление с превишена скорост, установено чрез автоматизирани технически средства, превишаването на максимално допустимата скорост от нарушителите е от 41 до 50 км/ч.

  Сериозен е и броят на нарушенията на водачи, свързани с неспазване на предимство, на пътни знаци и сигнали – 2350. Статистиката сочи, че този вид нарушения често са предпоставки за пътни инциденти. И по-конкретно – по тази причина в област Търговище са настъпили 82 пътно-транспортни произшествия. Сред често срещаните други нарушения на Закона за движение по пътищата са: управление на МПС по пътищата на областта с нередовни пътни документи – констатирани 1764 случая; неизползване на обезопасителен колан или каска – 1403 случая;  неправилно спиране и паркиране на МПС – констатирани 1244 случая.

  За този период на 2017 г. 1906 МПС са били временно спрени от движение от органите на „Пътна полиция“ в областта поради техническа неизправност, управление на МПС  с регистрационни табели с изтекъл срок на валидност, или без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. От направения анализ се налага изводът, че набелязаните и влезли в сила в началото на годината мерки за подобряване на пътната безопасност и свързаните с тях промени в Закона за движение по пътищата дават положителен резултат.

  За 11-те месеца на 2017 г. в област Търговище спрямо 223 водачи е приложено административно наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство поради управление на ППС след употреба на алкохол. За същия период в ОД МВР-Търговище са образувани 86 бързи полицейски производства за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта им над 1,2 промила/чл. 343б, ал. 1 от НК/. Буди тревога тенденцията към нарастване броя на водачите, управляващи МПС след употреба на наркотични вещества, както и увеличеният брой случаи на управление на МПС от неправоспособни водачи. 

  За разглеждания период на настоящата година са образувани 41 бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс/управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози/  и са констатирани 468 случая на управление на МПС от водачи, непритежаващи шофьорска книжка/срещу установени 387 такива случаи за миналата година/.
   

 • Facebook коментари