• Мъже от Търговище и Антоново слагат бели панделки срещу насилието над жени
 • A+ A-
 • Кампания "Бяла панделка" срещу насилието над жени ще се проведе днес в Търговище и Антоново. В инициативата ще се включат две групи доброволци на "Асоциация НАЯ".

  В Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии "Алеко Константинов" в Търговище инициативата започва училището, когато доброволци ще закичат с бели панделки момчетата от училището и преподавателите мъже. След часовете младите хора ще излязат в центъра на града, за да поканят към кампанията да се присъединят и други мъже.
  В Средното училище "Св.Св.Кирил и Методий"  в Антоново също са подготвили бели панделки за момчетата. Там в следобедните часове  младежите ще сложат бели панделки на реверите на мъжете от Общината.

  Историята на бялата панделка е свързана с трагично събитие от 6 декември 1989 г. Тогава, 25-годишен младеж влиза в Техническия университет в Монреал, Канада, застрелва 14 момичета и ранява още 13. Младежът е бил уверен, че не е приет в университета заради момичетата. Тези жертви се превръщат в символи и трагични представители на несправедливостта спрямо жените.

  Две години по-късно, през 1991 година, група мъже, разтревожени от ширещото се насилие започват кампания за повишаване на чувствителността на обществото към този проблем. Момчета и възрастни мъже закачат на реверите си малки бели панделки и така символично обещават, че „ те никога няма да упражняват насилие спрямо жена и никога няма да останат безучастни при вида на подобно насилие".

 • Facebook коментари