• Агенцията по храните: Случаите на трихинелоза зачестяват
  • A+ A-
  • Зачестяват случаите на трихинелоза - предупреждават от Агенцията по храните. От началото на годината до момента от ловни дружинки и частни стопани са иззети и унищожени близо 5 тона заразено свинско месо и субпродукти.

    Осемдесет и шест са положителните проби за трихинела при диви и домашни свине. В последните няколко седмици броят значително се увеличава, като най-засегнати са областите Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив и София. Ловците не бива да подценяват проблема и са длъжни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория, припомнят от агенцията.

    Дори отгледани в домашни условия прасета могат да бъдат заразени с трихинела. Затова експертите съветват всеки, който коли животно за лична консумация, също да носи проба за анализ. Вече има случаи, в които хора са заразявани с трихинелоза след консумация на домашни свински суджуци, потвърджават инспекторите и гарантират, че месото, което се продава в търговската мрежа, е изследвано и безопасно.

  • Facebook коментари