• Бивш и настоящ кмет влязоха в спор за Асоциацията по ВиК
 • A+ A-
 • В кратък спор влязоха днес бившият и настоящият кмет на Търговище Красимир Мирев и Дарин Димитров. Повод за това стана присъединяването на Попово и Опака към ВиК Асоциация в областта. Досега те бяха извън обсега на търговищкия оператор. Маневрата се прави по препоръка на европейските институции като по този начин се очаква по-лесно да се усвояват средства.

  Според Мирев  Търговище ще загуби квотата си за вземане на решения. По този начин лесно могат да се налагат локациите на инвестициите, които да заобиколят община Търговище. Неясен за бившия кмет остава и въпросът за състоянието на мрежата в Попово и Опака и какви инвестиции трябва да направят там. Цената на водата също е важен въпрос, както и покриването на загубите. Досега Търговище покриваше загубите на Омуртаг, но ако се наложи да го прави и с друг регион цената е много вероятно да се повиши.

  Димитров отговори, че навсякъде проблемът с ВиК асоциациите е тежък. Той обясни, че, за да има средства различните дружества трябва да са обединени. „Всички инвестиции ще минават през ВиК – Търговище, по оперативна програма „Региони в растеж” например – посочи кметът и допълни: „За да има инвестиции това е необходимо условие - ВиК да са обединени по области. Разговарях с министерството и стана ясно, че който първи го направи той първи ще получи средства”. По отношение на квотата, кметът каза, че досега Търговище е имало предимство 43 % (сред участващите Омуртаг и Антоново), но нямало как да прави инвестиции. Той окачестви квотата като безсмислена.

  В разговора влезе и заместник – кметът Валентин Велчев, който каза, че ВиК Асоциацията не е търговско дружество. Община Търговище има едно предимство, защото има участие от 32 % във ВиК оператора.

  Красимир Мирев контрира с твърдението, че става въпрос за процент гласове, с които да се приеме или да не се приеме нещо. Той върна топката към Димитров, като каза, че средствата по програмите са разпределени. Даде пример с ОП „Околна среда”, откъдето е можело да има финансиране, но парите са изчерпани. Бившият кмет обясни, че няма кой да кандидатсва по програми, които изтичат след шест месеца. „Това е един морков. Този морков се развява не само през последните две-три години. Тенденцията, към която упорито ни тласкат е ясна” – каза д-р Мирев. Той пита колегата си какво очаква от инвестиционния план, който трябва да се появи до три месеца.

  Димитров отговори, че действително Търговище по-трудно ще си устоява интересите, но ще има повече полза. „Инвестициите няма да минават през общината и това е добре, защото се опарихме и продължава да ни пари този воден цикъл с 2,5 млн. лв. на второ дело. Предпочитам ВиК да са оператор и ние да не се занимаваме с такива проекти” – завърши кметът.

  Така общинските съветници взеха решение (22 – ЗА, 1- против и 8 въздържали се), представителят на местната администрация да гласува положително за приемането на общините Попово и Опака в Асоциацията по ВиК в Търговище.

 • Facebook коментари