• Монтират табло за измерване на въздуха в Търговище
 • A+ A-
 • Вече в центъра на Търговище се поставя табло, което ще показва качеството на въздуха в града и кварталите. Това информира кметът д-р Дарин Димитров по време на редовното заседание на общинския съвет днес.

  Изказването му дойде в отговор на предложение на общинския съветник от БСП Илия Илиев. От трибуната местния депутат посочи, че е важно да се знае дали има замърсяване и ако е необходимо да се вземат мерки.

  „Измерванията на въздуха се правят периодично и се наблюдава тенденция към повишаване на фините твърди частици, което може би дава основание на гражданите да имат различни съмнения и оплаквания” – каза Илиев.

  В отговор кметът каза, че идеята за информационно табло се реализира и вече то се поставя в центъра на града. Мястото му е над стола към общината (ниското тяло близо до банка ДСК). „Когато приключи монтирането му ще намерим средства за стационарни станции, които да правят измерванията. Има и фирми, които желаят да подпомогнат закупуването им” – информира още д-р Димитров.

  Той допълни, че се очаква през първите месеци на следващата година системата да заработи. Мислили и за мобилна станция за измерване на въздуха, но тя е струва около 250 хил. лв., което идва доста скъпо за общинския бюджет.  
   

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани