• В Търговище търсят липсващата професия
 • A+ A-
 • Коя е липсващата професия? На този въпрос се опитаха да отговорят специалисти в образованието и представители на местния бизнес по време на среща в Търговище. Основна тема в дискусията беше изучаването на нови професии според нуждите на компаниите.

  Инициатор на мероприятието беше Община Търговище. Заместник-кметът Рая Матева поведе събитието с данните, че от общо 6 129 ученици в общината 24 % са избрали професионално образование. През миналата година, в различни професии, са се обучавали 1 094 ученици.

  Началникът на РУ на образованието Елка Станчева съобщи, че се наблюдава липса на педагогически специалисти в някои професионални направления, защото те са много по-добре платени извън системата на МОН. Такива са в сферата на земеделието и информационните технологии. Затова и училищата изпитвали трудност да подготвят кадри по някои направления.

  Според Областният управител Митко Стайков не е редно в региона да има фирми, които страдат от липса на работници, а в същото време млади хора да стоят без работа.

  От фирмите отговориха, че при тях масово на интервюта се явяват хора с основно образование, които не можели да боравят с компютри. Същевременно производството е така организирано, че машините разчитат на високите технологии, а кандидатите не са обучени.

  Така дискусията се развълнува и на повърхността й изплува въпросът: Коя професия липсва в системата на професионалното образование? Представителите на Шишеджам казаха, че при тях недостигат специалисти в ел. обзавеждането, мехатрониката и химията. Имало и дефицит на стругари и заварчици. 

  Инж. Явор Миланов от ВиК пък сподели, че да намериш багерист в Търговище е все едно да откриеш неврохирург.

  Оказа се, че много от завършилите професионални гимназии или стоят без работа, или напускат региона на Търговище в търсене на по-добра перспектива. Според директора на Професионалната техническа гимназия Николай Николов именно липсата на ясна визия към бъдещето се оказа основното звено, което фаулира всички добри начинания. Младите хора не виждат нищо, което може да ги накара да останат в Търговище и затова предпочитат реализация на друго място.

  Открои се предложението директорите да са по-активни в съседните региони и да привличат ученици от там. Специалистите отправиха и предложение към общината да подобри състоянието на общежитията, които да са по-приветливи.

  Експертът от РУО Стефан Станчев обобщи, че между бизнеса и образователните институции трябва да има партньорство, за да се знае какви специалисти да подготвят училищата.

  Среща беше в изпълнение на Стратегията за развитието на предучилищното и училищното образование в община Търговище за периода 2016-2020 г.
   

 • Facebook коментари