• Зимните гуми вече са задължителни
 • A+ A-
 • Вече е задължително шофирането със зимни гуми или  или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm.
  За да бъдат намалени произшествията на пътя, Пътна полиция отново припомня седемте важни правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва.

  Първото правило е превозното средство да е в изправност. В противен случай глобите започват от 20 лв. и стигат до 150 лв.

  Второто правило гласи, че ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС и глобата е 150 лв.

  Третото засяга използването на зимни гуми от 15 ноември до 1 март. Ако гумата има разкъсвания санкцията е 50 лв. Забранено е използването на шипове, а веригите се слагат само, когато пътните условия го изискват.

  Четвъртото правило припомня, че ако светлините и светлоотразителите не са в ред глобата е между 20 и 150 лв.

  Петото правило касае оборудването – триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка. Ако не са налични се плащат 20 лв. 

  Шестото и седмото правило са свързани със светлоотразителната жилетка и видимостта на водача в тъмното, когато е извън превозното средство. Когато пешеходец не се движи по предназначените места или, в извън населено, място не ходи по банкета или най-лявата част на лентата с насрещно движение може да бъде глобен с 20 лв.

 • Facebook коментари