• Болницата в Търговище има ново инфекциозно отделение
 • A+ A-
 • Д-р Иван Светулков и д-р Стела Георгиева показват отделението
 • Инфекциозното отделение към търговищката многопрофилна болница вече е на ново място. От няколко дни пациентите се лекуват в специално пригодени помещения на първия етаж в основната сграда и заема половината от детското отделение.

  Директорът на болницата д-р Иван Светулков окачестви преместването като неотложна мярка. Той припомни, че досега пациентите с различни инфекции се лекуваха в много стара сграда в двора на болницата, която предлагаше лоши условия.

  „През последните години се забелязва тенденция за намаляване на използваемостта на леглата в детското отделение” – каза д-р Светулков. Според него това се дължи на демографската обстановка в региона. Няма достатъчно пациенти и помещенията седят празни. „По-тази причина решихме, че не е рационално два етажа от източното крило да са заети от детското отделение” – обясни той. Така се стига и до решението за новия дом на инфекциозното отделение. 

  „Една сериозна и крайно необходима крачка. Сега базата е много по-добра, както за пациентите, така и за лекарите” – каза специалистът по заразни болести д-р Стела Георгиева. Тя обясни, че по никакъв начин не се смесват потоци от хора или лежащи в болницата. Лекарят допълни, че в детско отделение също лежат пациенти с различни респираторни и вирусни инфекции. Д-р Георгиева обясни, че през последните години има сериозна промяна в патологията и даде пример със заболелите от хепатит. Преди години е имало повече от 100 на месец, сега са едва 30 на година.

  Новото отделение е разделено от детското със специална стена, през която не се допуска преминаване. Изпълнени са всички изисквания на РЗИ и покрива стандартите за лечение. Разполага с тринадесет легла, от които три за деца и майки с деца. Има и ново обзавеждане.

  Припомняме, че старата сграда на инфекциозното отделение е на повече от сто години. По оценка на специалисти ремонтът й ще струва колкото да се построи нова.

 • Facebook коментари