• Почина Стелиян Стойчев - най-младият депутат във Великото народно събрание
 • A+ A-
 • На 51-годишна възраст почина Стелиян Стойчев, съавтор на Конституцията и най-младият депутат във Великото народно събрание (1990-1991).

  Той беше участник в протестите на Екогласност от октомври 1989, когато режимът на Тодор Живков все още съществуваше. Беше един от създателите и ключовите фигури на първата свободна младежка организация, възникнала след 45 години комунизъм – Независимото студентско дружество (НСД).

  През зимата и пролетта на 1990 г. участваше в преговорите на Кръглата маса – инициатива, която позволи въвеждането на многопартийна система, организирането на свободни избори и допускането на свободен печат.

  "През лятото на 1990 г. той участва в студентската стачка, довела до оставката на президента Петър Младенов. В следващия четвърт век водеше битки в името на различни граждански организации – искаше да бъдат независими и непокорни като него самия. Беше смел, когато други не бяха и почтен, когато други не искаха. Гордеем се, че бяхме заедно", пишат в известието за смъртта му съобщението за смъртта на Стелиян Стойчев от Федерацията на независимите студентски дружества.

  Стелиян Стойчев е роден на 21 юли 1967 г. в гр. Попово. Завършил Педагогика в СУ "Климент Охридски". Работил във фондация "Отворено общество". Бил е зам.-председател на Комитета за децата, младежта и спорта; програмен директор във фондация "Развитие на гражданското общество".Учредител и член на УС на фондация "Ресурсен център".Изпълнителен директор на фондация "Микрофонд" от 2002 г.

   

 • Facebook коментари