• Ценни находки свързани с писмеността показват в музея
 • A+ A-
 • На 30 октомври, от 17.30 ч., в Славейковото училище ще бъде открита  изложбата ,,…И ний сме дали нещо на светът...” на Националния музей на образованието - Габрово.

  В навечерието на Деня на народните будители, музеят ще представи уникалното в исторически и духовен смисъл дело на Св. Св. Кирил и Методий. Дело, което дава устойчивост на българската държава и спомага за трайното разпространение на християнската вяра.

  Специално място е отредено на създаването на Глаголицата и Кирилицата. Представени са документални материали, отразяващи европейската значимост и различните форми на почит към това дело – в житийната литература, зографската традиция, честването на празника, учебната литература, филателията и изкуството на скулптурата. Показано е как култът към светите братя и техните ученици е най-старият и най-трайният в нашата история.

  Изложбата показва едни от най-старите учебни пособия -  пинакида, дивит и  табла за писане.  Включени са археологически находки – керамични дъна с врязани букви от Царевец, първите буквари – като този на Георги Бусилин от 1844 година, където за пръв път се появяват образите на Светите равноапостоли, книги от личната библиотека на Васил Априлов, както и знаме на Априловската гимназия от 1935 г. с образите на светите братя.

  Регионален исторически музей – Търговище кани всички свои съграждани и гостите на града да я посетят. Изложбата ще бъде отворена за посещения в музея до средата на месец март 2018 г.

 • Facebook коментари