• Крехката толерантност показват в музея
  • A+ A-
  • До 16 ноември 2017 г. /Международен ден на толерантността/ в Регионален исторически музей – Търговище е експонирана мобилната изложба „Крехка толерантност". Изложбата е по проект „ЕМЕЕ”, програма „Лаборатории Евровизия”, където Регионален исторически музей – Търговище е партньор по проекта на Национален исторически музей – София. Една от целите на проекта е да привлече вниманието на незаинтересованите публики и да превърне музеите в интересно и вълнуващо място.

    Изложбата „Крехка толерантност” разказва за спасяването на евреите в Европа. Експонирана е в Славейковото училище и се състои от 14 пана, представящи в снимки и документи религията, традициите и културата на еврейската общност; хроника на преследването на евреите в Европа в периода 1933-1945 г., антиеврейските погроми, концлагерите, снимки на спасени евреи от Дания и Албания, документални свидетелства от Централния държавен архив за спасяването на българските евреи, снимки и информация за 20-те българи - „праведници на света", рискували живота си, за да помогнат на съгражданите си. Показана е и темата за драматичната съдба на евреите от новопридобитите Беломорска Тракия и Вардарска Македония.

    Мобилната изложба гостува в няколко регионални музея от страната, между които РИМ – Кюстендил, РИМ – Стара Загора, РИМ –Пловдив, РИМ - Пазарджик и има експериментален характер. Основната цел е да се провокират посетителите - най-вече учениците и по-младите хора - сами да откриват скритата история на експонатите и различното им значение. В местните музеи изложбата се допълва с оригинални експонати от техните фондове. РИМ – Търговище също участва със свои експонати, представени във витрина. 

  • Facebook коментари