• Силвия от Търговище направи филм за кирилицата (ВИДЕО)
 • A+ A-
 • Силвия Авдала е родена в Търговище, но преди повече от 20 години напуска града. Съдбата я отвежда на няколко хиляди километра от родината. Омъжва се за български евреин в Израел, а след това се шлифова като журналист сред парещите ветрове на светите земи и шкурещите пясъци на Ивицата Газа. Години наред работи като кореспондент за български издания в размирните територии. Прави репортажи за различни телевизии, работи редом с колеги от CNN, FOX, BBC и т.н. От няколко години се занимава със снимането на филми и пробива пътеката си в документалното кино. Последният й завършен проект е филм за българската азбука, който разбива някои митове.

  „Всъщност, дойдох в България да снимам филм за спасяването на българските евреи. Филмът за азбуката междувременно спечели конкурса на Националния филмов център и получих покана от другия режисьор Николай Акимов да се включа в екипа” – разказва Силвия. Продуцент на филма е "Орфей аудиовидео", а историческите възстановки са снимани в "Ню Бояна”. Драматургичен консултант е акад. Антон Дончев. 

  „Мисля, че точно те направиха филма особено зрелищен. Просто в България вече не се правят мащабни филмови продукции на историческа тематика, защото е скъпо, а в конкретния случай успяхме с минимален бюджет” – споделя тя. Авдала също участва като актриса във филма. Опитва попрището като се превъплъщава в императрица Теодора. Всъщност никой от участниците не е професионален актьор.  Ролята на Св. Методий, например, е поверена на Явор Кирилов - секретар на НВ Симеон II.

  Документалната част е снимана в 10 държави. Снимките са по всички места където е минал Св. Методий, а също и учениците му. Истанбул, Белград, Загреб, Нитра, Прага, Регенсбург, Райхенау и т.н. В продукцията двата разказа - за живота на св. Методий и за създаването на азбуката вървят паралелно.

  Режисьорите  заложили на версията на арх. Слави Дончев за произхода на българската азбука. Филмът съдържа и интервюта с него. Още през 70-те години при пътуванията си в Монголия и Китай, той развива тезата за хунския произход на българите, както и че идвайки по днешните земи вече са имали своя писменост - и то идеографична (знаците носят смислова е не фонетична стойност).

  Донесените от онези места знаци и добавени към гръцката азбука са образували азбуката на която днес пишем. А Светите братя са написали глаголицата. Филмът не отрича абсолютните им заслуги за християнизирането и просвещаването на половин Европа.

  „Например глаголицата се ползвала в днешна Харватия чак до 16 век. Просто Кирил и Методий не са измислили днешната азбука на българите. Филмът представя и сравнителните таблици на знаците в различните писмености с които арх. Дончев е доказал теорията си” – казва още Силвия Авдала.

  Премиерата на филма ще е на 5 юли в София, а по-късно ще има прожекции и в Търговище. 

  Трейлър на филма

 • Обвързани публикации
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани