• Индийски учител в Търговище: Ако човек не познава собствената си природа ще се чувства нещастен
 • A+ A-
 • В Търговище пристигна Свами Вайшампаян. Той е индийки духовник, който преподава Сударшан крия – дихателни техники за освобождаване от стреса. В града Свами Вайшампаян пристигна по покана на местната структура на фондацията „Изкуството да живееш” за тридневен курс по специалния метод. Той започва от днес, 5 юни, и ще продължи три дни. Провежда се в художествената галерия „проф. Никола Маринов”.
  С духовника разговаряхме за дихателните техники, стресът и дали се променят хората към по-добро.


  За пръв път сте в България. Вече проведохте курс за напреднали в Павел Баня. Какви са първите ви впечатления от хората и страната?

  Много добри и отворени хора. Много красива природа, на която се наслаждавам. Действително в България съм за първи път, но съм пътувал в други балкански страни. От наблюденията си мога да споделя, че тази отвореност и духовитост е много по-голяма тук, отколкото в останалите държави на полуострова. Това според мен е много добър знак.

  Знак за какво?

  За духовно израстване.

  Как решихте да станете духовник?

  Това беше много бавно и осъзнато решение. Завършил съм университет и имам магистърска степен в IT сферата. След това станах професионален играч по шах и създадох собствена академия. Докато учих в университета започнах да се занимавам със Сударшан крия. Постепенно минах през всички програми и на 23 години реших, че това е нещото, което искам да правя. Първо станах учител във фондацията. Така, бавно и постепенно осъзнах, че това е всичко, което съм търсил в живота си. Зарязах всичките си занимания и започнах да обикалям света и да преподавам това знание. 

  Означава ли нещо името Ви?

  Вайшампаян означава: „Този, който истински е познал вкуса на нектара (божествения сок)”. 

  Пътували сте и много по света. Как хората в различните части възприемат учението? Търсят ли израстване?

  Определено да. Както знаете животът ни е пълен със стрес. И всеки иска да се отърве от него. Хората се интересуват как да премахнат стреса. Търсят начини за това. Определено по целия свят забелязвам, че хората се отварят към начини като Йога. Това е третата година, когато целия свят празнува Световния ден на Йога – на 21 юни.

  Защо хората се отварят към духовното израстване?

  Виждал съм хора, които пробват различни неща да се освободят от стреса. Човеците имаме проблеми с ума си. Ако умът не е спокоен, умиротворен, някак си животът не ни върви. Сигурно хората са минали през много начини – алкохол, наркотици и други неща, които водят до пристрастяване. След известно време обаче установяват, че тези неща не помагат на техния ум. Много хора опитват и други неща, но вече откриват, че Йога е един от най-практичните способи. Това е лесно, защото не ти трябва оборудване, за да го практикуваш.

  Йога и медитация не носят и никакви странични ефекти. Затова забелязвам как в целия свят Йога събира все повече почитатели. Интересното е, че в много големи корпорации има отделени специални помещения, в които хората да се занимават с Йога. Любопитно е, че само преди няколко месеца, основателят на фондация „Изкуството да живееш” Шри Шри Рави Шанкар, беше в японския парламент. Там той научи, че в японския парламент имат стая за Йога. Така че хората търсят ефективен начин за освобождаване от стреса, затова, според мен търсят израстването си, защото то може да им помогне да се справят.

  На какво ще се научат хората от Търговище, които ще посетят курса?

  Ще научим хората на една прекрасна уникална техника Сударшан крия. „Су” означава правилен, „даршан” значи – визия, а „крия” е пречистващо действие. Така че, когато се практикува Сударшан крия, с това пречистващо действие ще получиш визия за това кой си всъщност. Или може да се каже, че човек ще получи по-ясна представа за себе си.

  Какво ще се случи, когато хората преминат обучението?

  Обикновено изтъквам три предимства. Първото е яснота на ума. Обичам да давам пример с големите градове. Сутрин там е час пик. И питам: „Колко време ще отнеме да стигнете до летището?” Отговарят ми: „Около час, час и нещо”. След това променям часа и питам, колко време ще им отнеме да стигнат, например, през нощта в два часа. И те отговарят, че ще им трябват около 20-30 минути. При положение, че разстоянието е едно и също, защо сутрин отнема повече време? Защото има повече трафик. Същото се случва и в нас самите. Ако трябва да вземете едно решение, представете си, че имате много неща, които Ви се въртят в ума, много емоции. Тогава трудно ще вземете това решение. Външният трафик се контролира с полиция, светофари и т.н., но за вътрешния, какъв контрол може да назначите? Следователно яснотата на ума е това нещо и е първото предимство, което ще получите след курса.

  Второто е чистота в сърцето. Това засяга нашите спомени, които имат много интересни склонности. Каквото пренебрегваме се закача някак си за негативизма. Например сега ще Ви направя десет комплимента и след това ще Ви обидя само веднъж. Кое ще запомните? Някак не помним хубавите думи, но много лесно запомняме лошите. В ежедневието акумулираме много негативизъм. Аз го наричам „емоционален боклук”. Обикновено хората слагат боклука в торба и го изхвърлят. Обаче негативните емоциите – събираме с месеци и години. Споделяме ги с нашите близки и роднини, което е лошо. С курса по Сударшан крия хората ще получат знания как да запазят чистотата на сърцето. Един вид – пречистване.

  Третото предимство е искреност в действията. Да си представим, че се събудите добре отпочинали и тръгнете за работа. Може би нивото на енергия ще падне още докато стигнете до работното си място. През деня ще се изтощите още, а в самия край на работния ден началникът Ви поиска да свършите нещо спешно. След това се приберете у дома и вашите близки също започват да искат да свършите нещо за тях. Не е проблем, че някой иска нещо. Проблемът е, че Вие нямате енергия да го свършите. Затова, когато практикувате Сударшан крия, ще получите това предимство и ще имате много енергия през целия ден.

  Какви по-точно са техниките в Сударшан крия?

  Това са ритмични дихателни техники. Ако наблюдавате природата ще забележите, че има ритъм навсякъде – в деня и нощта, в месеците, в смяната на сезоните. В тялото също имаме ритъм – огладняваме приблизително по едно и също време или ни се приспива по едно и също време. С емоциите е същото. В сударшан крия, с помощта на дишането, създаваме хармония на всички нива. Каква е разликата между шума и музиката? Ритъм. Когато самият ни живот влезе в ритъм – ние го харесваме. Така че Сударшан крия ни дава този ритъм.

  Достатъчни ли са три дни човек да влезе в ритъм, при положение, че цял живот човек е живял по различен начин?

  Да. Нашата природа е вътре в нас. Никак не е трудно да се върнеш към нея. Повярвайте ми три дни са повече от достатъчни, за да погледнете с красиво око на това, което представлявате.

  Ако човек се чувства щастлив защо му е да практикува тези техники?

  Става въпрос за това как човек да поддържа добро състояние на ума. Нашето щастие често е свързано със заобикалящата ни среда. Ако Ви попитам с какъв хора бихте искали да бъдете ще ми отговорите, че искате да сте само със щастливи хора. Едва ли ще искате да сте обградени с нещастни хора. Защо е така? Защото се притеснявате, че ако седите в „лоша” компания, тя ще повлияе на щастието Ви. Нека кажем, че имате силата, че може да влияете върху това. Ето това дава Сударшан крия.

  Обучението се казва „Програма за щастие”. Можем ли да дадем дефиниция на понятието „щастие”?

  Радост, щастие от природата си. От това, от което човек е създаден. Ако човек не познава собствената си природа ще се чувства нещастен.

  Да разбирам ли, че щастието е чувство на дълбоко удовлетворение от това, което човек е?

  Не. Това е самото ядро на човешкото същество.

  Сударшан крия помага ли при някакви заболявания?

  Ако отворите търсачката ще видите в колко много случаи Сударшан крия помага. Правени са много изследвания по света и вече дори традиционната медицина признава ползите от тези техники.

  Според нашите разбирания Вие сте монах. Нямате семейство и жена до себе си. Не ви ли липсват? Как усещате насладата от живота?

  Ако питате дали животът ми е самотен ще Ви отговоря, че самотата е нещо, което не познавам. Целият свят чувствам като мое семейство (усмихва се). А на жените (смее се) обръщам внимание, но за да им предавам знание.

  Значи не практикувате Кама Сутра?

  Не, като свами това ни е забранено (смее се).

  Благодаря Ви за този разговор.

  Иван Колев

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани