• Идва краят на млечните квоти (ВИДЕО)
 • A+ A-
 • Информация от пресслужбата на европейския парламент
 • В развитието на млечната индустрия в Европа се открива нова страница с премахването от 1 април на квотите за производство на мляко. Въведени за пръв път през 1984 г., тяхната цел е била да се реши проблемът с прекалено голямото производство, довело до „млечни езера и планини от масло“. Отсега нататък само пазарните сили ще определят произвежданите количества. Надеждите са, че Европа ще спечели нови пазари в Азия и Африка, но някои стопани се опасяват от засилване на нестабилността на цените.

  Целта на решението за край на млечните квоти е да се даде повече гъвкавост на производителите да отговорят на засиленото търсене, особено на световния пазар. Дори при наличието на квоти, износът на млечни продукти от ЕС е нараснало с 95% в стойностно изражение през последните 5 години. Износът за Южна Корея например се е увеличил повече от два пъти между 2010 г. и 2014 г.

  Председателят на комисията по земеделие Чеслав Шекерски (ЕНП, Полша) заяви: „Руското ембарго наложи търсене на нови експортни пазари, което ще помогне след премахването на квотите. Някои възможности за осигуряване на пазари изникват и чрез двустранни търговски преговори.“

  По повод на опасенията за стабилността на цените г-н Шекерски отбеляза, че производителите са били наясно с премахването на квотите от 2003 г., и добави: „Квотите не предпазиха пазара от значими колебания в цените, приходите и производството“.

  Край на една епоха

  „След 31 години (функциониране на квотите – бел. ред.) е разбираемо, че това ще доведе до известна нервност и тревоги у млекопроизводителите“, заявява депутатът Джеймс Никълсън (ЕКР, Великобритания), който  подготвя доклад на ЕП за сектора.

  В същото време обаче за него това е „възможност за изграждане на по-здрав и уверен сектор за бъдещето“.

  Според г-н Никълсън ЕС трябва да поеме лидерска роля в света за разрешаване на проблема с нестабилността на цените, които могат да зависят от аукциони, провеждани на другия край на планетата: „Не трябва да чакаме със затаен дъх резултата от стокови аукциони в САЩ или Нова Зеландия“.

  Гледайте видеоматериала за подробно интервю с Джеймс Никълсън. Долу (вдясно) на прозореца с видеото има възможност за избор на български субтитри.

 • Обвързани публикации
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани