• Твърде млада сте за нас
 • A+ A-
 • Тя си дойде скоро от Германия. По пътя до дома разпиля горчилката от отхвърлянето на западното общество и влезе в родния си град с усмивка. Завърна се в Търговище след осем години в музикалната академия и много опити да пробие в Берлин. Всъщност постигнала е някакъв успех, въпреки че все й повтаряли: „Твърде млада сте за нас”.

  Теодора Лавдинова е нежна дама на 26 г. и е оперна певица. Тя е доказателство, че в житейския кръговрат се оказва така, че намираш онова което търсиш на мястото, на което най-малко го очакваш. Разбираш, че принадлежиш някъде, предназначен си за нещо и колкото да се опитваш да направиш друго все ще се намери какво да те прати там, където трябва да бъдеш.

  Когато завършва музикалната академия, по препоръка на приятел и колега заминава за Германия. Там иска да започне работа по специалността си. Нещата обаче се оказват по-сложни отколкото си ги представя. По конкурси в различни опери се явяват стотици кандидати от целия свят.

  За да се издържа работи в известна верига за бързо хранене. Не може да наеме собствена квартира, затова отсяда при познати, които я приютяват за кратко. Няма и много приятели. Единственото, което има е желанието за успех. Една година живее по този начин. Явява се на различни кастинги, но без успех. Казва, че и там шуробаджанащината в отделни моменти взима превес.

  Един ден щастието й се усмихва. Печели място в Комише опера, но изкарва там само половин сезон. „Исках да се занимавам с пеене, а не толкова с актьорска игра. А и освен това, този вид изкуство, на запад започна да се профанизира много” – казва Теодора. Повечето от спектаклите показвали голотата на човешкото тяло и не толкова пеенето, което всъщност е очарованието на операта. Затова продължава да подава документи, но продължават да я отхвърлят, дори без да я видят и чуят, с твърдението, че е твърде млада.

  „В един момент се почувствах много изтощена от постоянните опити да давам от себе си и същевременно да няма никаква приемственост. Затова реших да се прибера в България” – разказва Теодора – „Освен това в това мултикултурно общество се чувствах застрашена и съвсем не на мястото си.”

  Импулсът да се прибере в родния край дава една стара и полусъборена къща. С приятеля й Иван искат да я ремонтират и да заживеят в нея. Теодора казва, че дори на крехките 26 г. вече й умръзнало да живее по квартири и всичко да е на изплащане. „Уморена съм от безсмислената борба - купуваш жилище на изплащане, телефон на изплащане и пак не знаеш дали ще можеш да го изплатиш. Не искам животът ми да е на изплащане. В същото време имаш всичко, от което се нуждаеш, а то се руши” – споделя младата певица. Казва, че по време на пребиваването си в Берлин разбира колко излишно е човек да се води от жаждата за повече пари и слава. И пак се връща на къщата: „Искам да се види, че може да се поправи. Колкото и да са зле нещата.”

  Какво желание? Да се завърнеш, приютен от старата съборетина, която в определен момент може да добие топлата прегръдка на собствената ти баба. Около теб да се разнася аромата на спомените от безгрижните лета и пак да вкусиш от тишината. И, може би, тогава цялото ти същество ще бъде устремено към това да поправи счупеното и час по-скоро да забравиш за всички меркантилни стремежи. 

  Усетила това, Теодора вече е решила да се върне. Започва да се подготвя и води стотици разговори. Чува се и с учителя си от Втора гимназия Илияна Иванова. Разбира, че в обединения детски комплекс търсят музикален педагог. За кратко време стяга багажа и се прибира. Вече дори работи и казва, че се чувства щастлива. „За толкова кратко време усетих, че всичко към което съм се стремила просто се случи, като че ли щракнах с пръсти” – казва Теодора. Тя вече се представи и пред търговищка публика с концерт.

  За германците може и да е твърде млада, но за нас си е точно във времето. Може би, защото не се боим от младостта. От друга страна сякаш страдаме от липса на хора с ясна визия за себе си. А такива личности са основните нишки в обществената ни черга. Те я правят здрава, пъстра, предпочитана. Вие, Теодора не сте твърде млада за нас.

  Иван Колев

 • Facebook коментари