• Търговище чества официалния си празник
 • A+ A-
 • Търговище чества за първи път официалния си празник. Датата 14 май е избрана, защото е обединяваща за гражданите, а историята я зарежда с тържественост. Денят е свързан с панаира, който се провежда вече 238 години и най-старият в страната.

  В обществото се породиха и спорове дали точно този ден трябва да е официален празник. Много от гражданите сметнаха, че правилната дата е 29 януари, когато отбелязваме освобождението на Търговище.

  Кметът д-р Красимир Мирев обясни, че датата е обединяваща за гражданите и е избрана с пълен консенсус.

  Допълнителна информация за избора на датата даде д-р Тоня Любенова от регионалния исторически музей, която е и автор на идеята. Тя разграничи пролетния ден от 29 януари като каза, че това е изключително важна дата, но тогава се отдава почит към загиналите за освобождението на Търговище. „Почитането на смърт няма как да е празник” – сподели историкът.

  Тоня Любенова разказа как 14 май се свързва с панаира и защо е важна дата за града. Историкът обясни, че единственият държавно регламентиран панаир е именно търговищкият. „Веднага след освобождението, през 1880 г., Княз Александър I издава указ, в който се казва, че от сега нататък, всяка година, на 1 май, „ще се държи търг в Ески Джумая”. А 1 май е 14 май по нов стил.” – обясни тя и допълни: „Няма друг стопански феномен като нашия панаир, защото той оцелява през четири различни икономически системи.” Тоня Любенова обясни, че панаирът в Търговище е бил известен със скотовъдните изложби, а първата държавна коневъдна изложба е проведена на 14 май 1915 г. в Търговище. Най-интересното е, че по време на търговищкия панаир, всички граждани на царство България са пътували с 50 % намаление по БДЖ.

  „Това е било най-чаканото събитие. А днес, лично мое мнение е, че малко трябва да се преосмисли ролята на панаира и начина, по който се провежда” – сподели още д-р Любенова.

  Днешният ден е наситен с богата културна програма. Малко преди обяд ще се състои и извънредна сесия на местния Общински съвет, на който ще бъдат утвърдени трима „Почетни граждани". В 15 часа, на площад "Свобода" ще има спектакъл на Гвардейския духов оркестър, включващ и празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили в България. Вечерта от 19 часа ще се състои концерт на Невена Пейкова от Х Фактор, Зафая и групата Д2 и Дичо.

  Подкаст: (1) Кметът на Търговище д-р Красимир Мирев, (2) д-р Тоня Любенова от регионалния исторически музей.

 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани