• Плугчиева награди Марк Летау със Златна лаврова клонка
 • A+ A-
 • Информация и снимки: МВнР
 • Българо-швейцарското сдружение „Variant 5“ отпразнува своя 25-годишен юбилей на 25 юни 2016 г.  По този повод и в знак на признателност за дейността на сдружението посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн д-р Меглена Плугчиева  връчи на учредителя и председател на сдружението - швейцарския гражданин Марк Летау  - най-високото отличие на МВнР „Златна лаврова клонка”. 

  Марк Летау бе удостоен с отличието от името на министър Даниел Митов в знак на признателност за многостранна и активна дейност по българо-швейцарски проекти в сферата на спорта и културата, както  и за социални си и хуманитарни проекти през  последните 25 години, насочени главно към младежта на България.

  През 1991 г. Марк Летау, по професия журналист, учредява в Берн, Швейцария, българо-швейцарското дружество „Вариант 5“. То е насочено към конкретни спортни и образователни проекти в България и в Швейцария за насърчаване на контактите и сътрудничеството между двете страни. Благодарение на упоритата и постоянна ангажираност на Марк Летау с нови и нови проекти в България, постепенно дейността на дружеството се разраства през годините и днес то има 150 постоянни члена в България и в Швейцария, и повече от 400 симпатизанти и партньори.

  Един от многобройните проекти е ежегодно организиране на международно състезание по ориентиране с цел привличане на български деца и младежи към този спорт. В Швейцария Марк Летау всяка година организира детски спортен летен за 10-12 български младежи. Той съдейства още за създаването на двустранни партньорски отношения между НСА и Швейцарската спортна академия. Съвместно с Българския Червен кръст в продължение на 15 години Марк Летау организира благотворителни мисии в подкрепа на деца в риск,  кандидат-студенти от социално слаби семейства, хора с ментални проблеми и различни увреждания. Дружеството има разнообразна културна дейност, насочена към представяне на българската култура, нрави и обичаи в Швейцария.

  Благодарение на Марк Летау подкрепа получиха и двата български екипа журналисти от „Дарик радио“, които успяха да се включат с проект по темата „Democracy is progress“, по линия на Българо-Швейцарската Програма. Марк Летау има своя голям принос и за реализацията на филма, посветен на Луи Айер, "Швейцарецът с българско сърце“, както и за издаването на биографична книга за него.

  Многобройните гости на празника на сдружението „Variant 5“ се насладиха на пъстрата музикална програма с български народни песни и танци.

 • Обвързани публикации
 • Facebook коментари
 • Най-четени

  Най-коментирани